Иновации

ICECOOL   FIBER


Icecool  e патентовано технологично влакно  съставляващо 100% от охлаждащата платка на Boxair. Материята се отличава по своята фина, пореста структура,  която улеснява въздушната циркулация  и бързото съхнене.
Изявените  дрениращи свойства на  текстила се дължат на кръстовидното сечение на влакното и специфичната му оплетка. Образуваните  каналчета във влакното бързо извеждат  влагата на повърхността на материята, където тя безпроблемно се изпарява, като така се осъществява  терморегулаторен ефект  в контактната зона. Елиминират се предпоставките за бактериално развитие.

Кожата остава суха и защитена, с усещане за хладина и комфорт. 

Тези характеристики на тъканта са структурни и не могат да бъдат „отмити“ или „изхабени“.
Допълнителна  сила на ефекта се придава от последващата обработка с разтвор на нанокристали  титаниев оксид.
Нанокристалите обгръщат влакната с мрежа от власинки – „наномустачки“  и  създават  хидрофобна микроповърхност , която способства за интензивното изпаряване на отведената влага , т.нар. Ефект на лотоса.


BAMBOO CHARCOAL FIBER


Влакното от карбонизиран бамбук  се прозвежда по патентована технология. Изходната суровина е  вид тайвански  бамбук  със  здрава и пореста структура, с  около 15% - 18% водно съдържание.  Материалът  се изсушава на сянка, а впоследствие  се овъглява в традиционна азиатска  глинена пещ при температура от 800◦ C. 
Полученият въглен е плътен, с фина и гладка повърхност, при удар издава  металически звук.
Следват процеси на микросмилане и биохимично предене, които водят до получаването на висококачествено влакно с биологичен произход и редица технологични свойства.
Сечението на влакната е кръстовидно, способстващо за ефектичното отвеждане на влагата от кожата към повърхността на материята. Изсъхва до 60% по-бързо в сравнение с памучна материя.
Бамбуковите влакна са проводник на  дългите инфрачервени лъчи /FIR – far infrared rays/, познати още като „Светлината на живота“. 
Инфрачервена радиация активира клетъчната обмяна и увеличава клетъчната енергия. Подобрява се кръвообращението и топлообмена на човешкото тяло, поддържа се  постоянна телесна температура в зоната на приложение на текстила.
Материите, съдържащи карбонизиран бамбук имат охлаждащ ефект в топла среда и изолационни качества в студено време.
Бамбуковите влакна имат естествен минерален състав, на който се дължат антиперспирантните и антимикробните им свойства. Минералите допринасят за абсорбцията на неприятните миризми и възпрепятстват развитието на гъбички и бактерии.